Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

X-Border Work

Namen projekta je olajšanje administrativnih postopkov čezmejnega zaposlovanja med Slovenijo in Italijo, kar bomo dosegli z razvojem preprostega orodja za izmenjavo informacij o dohodkih čezmejnih delavcev, ki delajo ob istem času v dveh različnih državah.

Cilj projekta

V slovensko-italijanski čezmejni regiji, kjer se s pojavom čezmejnih delavcev srečujemo že desetletja, je potreben ustrezen tok informacij na področju zaposlovanja. Pomanjkanje pravočasno zagotovljenih informacij pomeni, da nekateri delavci nimajo popolnoma opredeljenega davčnega statusa in se lahko soočajo z davčnimi pregledi in denarnimi kaznimi (ali dvojno obdavčitvijo) v obeh državah.

Zlasti podjetja, ki imajo podružnice v obeh državah in včasih zaposlujejo enako osebje v obeh državah, ne vedo, komu in kako bi bilo treba sporočiti položaj določenega delavca, in pogosto razmere ostajajo nejasne do davčnega pregleda bodisi v Italiji bodisi v Sloveniji.

Kor rezultat pilotnega projekta X-Border Work, ki je namenjen tako zaposlenim kot delodajalcem, je bil oblikovan skupni obrazec, na katerem so zbrani vsi podatki, ki jih mora obmejni delavec predložiti pristojnemu davčnemu organu v svoji državi v zvezi z obdavčitvijo dohodkov, ki jih ustvari v drugi državi.
 

Trajanje projekta

Od 1.8.2018 do 30.9.2019. 
 

Partnerstvo  

Vodilni partner projekta je Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina.

Partnerja, ki sodelujeta pri oblikovanju skupnega obrazca v okviru projekta, sta ZRSZ in Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta.

V pilotnem projektu sodeluje tudi več podjetij, ki zaposlujejo obmejne delavce.

Pilotni projekt X-Border Work poteka v okviru pobude B-Solutions, ki jo upravlja Združenje evropskih obmejnih regij pri Evropski komisiji – DG REGIO (Association of European Border Regions – AEBR, European Commission’s Directorate-General for Regional & Urban Policy).

Pilotni projekt X-border
 

Kontaktna oseba

ZRSZ: Jana Krušič, jana.krusic@ess.gov.si.

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube