Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Upravljavec strojev za proizvodnjo slaščic

Kratek opis

Upravljavec strojev za proizvodnjo slaščic uporablja različne vrste moke, smetano, mleko, sladkor in druge sestavine za pripravo testa za slaščice in pecivo.
Kaj delavec običajno dela

Upravljalec strojev za proizvodnjo slaščic opravlja srednje zahtevna dela po navodilih nadrejenega. Pripravlja različne vrste moke, sladkor in druge sestavine za pripravo testa. Sestavine seje, tehta in jih mehansko obdeluje, strga, riba, raztaplja, reže, prebira in sortira. Pripravlja različne pripomočke, čisti in maže pekače, modele, kalupe, čisti stroje in naprave. Po pečenju izdelke zlaga in jih razvršča. Pomaga pri pečenju, pripravlja embalažo in embalirne naprave, pakira in pripravlja izdelke za transport ter dela pri pakirnih linijah.

Delavec pomaga pri pripravi in oblikovanju testa, pripravlja peči za peko izdelkov, sodeluje pri pripravi sadnih želejev, marmelad, džemov, pudingov in namazov iz čokolade, lešnikov, orehov in podobno. Delavec vzdržuje stroje in naprave, s katerimi dela. Odstranjuje moko, ostanke testa, čisti in vzdržuje delovne in talne površine, pomiva in razkužuje posodo, orodje ter druge pripomočke za delo. Ureja skladišča surovin, polizdelkov in embalaže. Pomembno pri njegovem delu je vzdrževanje osebne higiene in higiene okolja. Poznati in izvajati mora sanitarne predpise.
Delovna področja

Delo upravljavca strojev za proizvodnjo slaščic je uporaba proizvodnih linij za pripravo slaščic, priprava polizdelkov, uporaba naprav za peko, cvrtje, naprav za rezanje, stepanje, mešanje, valjanje, drobljenje in mletje. Upravlja hladilne naprave in uporablja ročna orodja, nože, sekire, tehtnice in modele. Za kakovostno delo so pomembne ročne spretnosti in občutek za estetski videz izdelkov. Značilnost poklica je delo z živili za prehrano ljudi, zato mora dosledno izvajati higienske in sanitarne ukrepe.
Delovni pripomočki

Delavec uporablja različna sredstva za delo: od proizvodnih linij, strojev in naprav za kuhanje, peko in cvrtje do sredstev za notranji transport, zamrzovalnikov in hladilnih naprav ter strojev za oblikovanje. Uporablja več vrst moke, vodo, mleko, smetano, olja, sladkor, kakav, sirupe, med in jajca, embalaže za skladiščenje izdelkov, čistilna sredstva, sredstva za razkuževanje in podobno. Pri delu uporablja delovne naloge in izvaja pisna ter ustna navodila.
Izdelek in storitev

Delavec pripravlja različne vrste testa in peciva: od keksov, napolitank in oblatov do tort in izdelkov iz marcipana. Pomaga pripravljati tudi razne nadeve. Njegovi izdelki so lahko različni sladoledi, bomboni in čokoladni izdelki. Izdelke pripravi za transport, jih embalira in skladišči.
Znanja in spretnosti

Potrebna znanja in veščine dobi na živilski šoli ali v ustanovi, kjer usposabljajo za delo v živilski stroki. Znanja, ki jih pridobi na srednji živilski šoli, vključujejo poznavanje osnovnih znanj o prehrani, slaščičarstvu, delovnih postopkov pri predelavi živil, tehnoloških postopkov za pripravo slaščičarskih izdelkov, osnov konzerviranja, toplotne obdelave živil, slaščic, polizdelkov in izdelkov. Spozna stroje, naprave in orodja za proizvodnjo slaščičarskih izdelkov, načine transporta živil in shranjevanja ter poznavanja določil higiene živil in osebne higiene. Seznani se s predpisi o varnem delu, požarnem varstvu in ekologiji. Za kakovostno delo so pomembne ročne spretnosti in občutek za estetski videz izdelkov.
Psihofizične sposobnosti

Upravljavec strojev v proizvodnji slaščic dela večinoma stoje, pri strojih in napravah, v zaprtih prostorih, v izmenah, vključno z nočnim delom. V delovnem prostoru sta pogosti para in mokrota, v zraku so prašni delci moke, začimb in različnih dišav. Dela v hrupu strojev in naprav in večinoma pri umetni svetlobi. Zato mora biti primerno telesno razvit, zdrav, dobro mora koordinirati zaznave in gibe in imeti dober vid. Imeti mora spretne roke, dlani in prste. Ne sme biti alergičen na materiale, s katerimi dela. Dobro mora imeti razvit vonj, zaznavanje in razlikovanje barv in različnih okusov.
Interesi

Pomembno je, da ima delavec smisel za osebno higieno, higieno izdelkov, delovnih sredstev in delovnega okolja. Pomembni sta tudi čustvena stabilnost in odgovornost za delo.
Razmere za delo

Delo poteka v zaprtih prostorih in pogosto v neugodnih klimatskih razmerah. V takem okolju lahko pride do alergij in prehladnih obolenj. Delavec dela večinoma stoje, med hojo, z obračanjem in pripogibanjem, pogosto je dalj časa v prisiljenem položaju. Dviga in prenaša, vleče ali potiska lažja ali težja bremena, zato je večja možnost poškodb hrbtenice. Pri delu s stroji ni izključena možnost mehanskih poškodb, padcev, udarcev, opeklin pri pečeh in peki. Zaradi hrupa strojev lahko pride do poškodb sluha. Delo v izmenah je naporno, zlasti v nočni izmeni.
Nevarnosti

Zaradi dela v pogosto neugodnih klimatskih razmerah so možne alergije, prehladna in revmatična obolenja. Pomembno je, da delavec uporablja predpisana zaščitna sredstva in s tem prepreči možnosti poškodb in obolenj. Pri delu so tla pogosto vlažna in spolzka, zaradi česar lahko npr. pri transportu izdelkov pride do padca, zdrsa ali podobnih nesreč. Pomembno je, da delavec pri delu nosi zaščitne čevlje in delovno obleko, rokavice, očala in ščitnike za ušesa. Ker dela v prehranski industriji, uporablja čepico za lase in drugo zaščitno opremo, da je kakovost izdelkov higiensko neoporečna.
Možnosti zaposlovanja

Trenutno razpisana prosta delovna mesta.
Izobraževanje

Za upravljavca strojev za proizvodnjo slaščic zadostuje nižja poklicna šola živilske smeri.
Druge informacije

BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana

Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube