Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Tehnik za konfekcijo

Kratek opis

Tehnik za konfekcijo ali tekstilno konfekcijski tehnik se izobražuje v posodobljenih izobraževalnih programih Ustvarjalec modnih oblačil in sodeluje v procesu proizvodnje različnih vrst tekstilnih izdelkov.
Kaj delavec običajno dela

Tehnik dela v konfekciji kot tehnolog, normirec, kontrolor, vodja skupine, oddelka ali izmene ali kot referent v nabavi in v prodaji.
Delovna področja

Glavno delovno področje tehnika za konfekcijo je tehnološka priprava proizvodnje: operativno načrtovanje materialov za izdelavo konfekcijskih izdelkov in priprava tehnološke dokumentacije. Odgovoren je tudi za vhodno kontrolo surovin in materiala pred pričetkom proizvodnje, za laboratorijsko preizkušanje, medfazno kontrolo ter končno ali izhodno kontrolo količine in kakovosti proizvedenih izdelkov. Skrbi za pripravo vzorcev, receptur in drugih delovnih pripomočkov.
Delovni pripomočki

Tehnik za konfekcijo uporablja krojilne stroje in naprave, polagalne mize, šivalne in vezilne stroje, naprave za likanje, stroje za šivanje gumbnic, gumbov in robljenje tekstilnih izdelkov. Uporablja tudi transportna sredstva in transportne pripomočke.
Izdelek in storitev

Končni tekstilni izdelki: oblačila, moška, ženska, otroška oblačila in dodatki, plašči in kostimi, krila, hlače, jakne, bluze, srajce, pižame in spalne srajce, rute, robčki, šali in kravate, kape, klobuki, pletena oblačila, jope, puloverji, spodnje perilo, nedrčki, nogavice, rokavice, šali, kopalke, rokavice, tekstilije za dom in gospodinjstvo, posteljna pokrivala in pregrinjala, rjuhe, prevleke, namizno perilo, kuhinjsko perilo, brisače, preproge in zavese.
Tehnične tekstilije: jermeni, cevi, vrvi, vreče, mreže in filtri.
Pozamenterija: trakovi, vezalke, elastike, okrasne vrvice, emblemi in nalepke.
Znanja in spretnosti

Za poklic so potrebna splošna znanja jezikov, matematike, fizike in kemije ter strokovna znanja, kot so poznavanje vrst in lastnosti tekstilnih surovin- vlaken, tekstilnih materialov, tkalskih in pletilskih vezav, metod tekstilnih preiskav, posameznih tehnologij in tehnoloških postopkov- predenja, tkanja, pletenja, oplemenitenja, konfekcije in praktična znanja.
Tehnik za tekstilstvo zna zagnati in ustaviti posamezne stroje in naprave ter delati z njimi, pripravljati vzorce in recepture za barvanje in tisk. Potrebna je ročna spretnost in gibčnost. Obvladati mora delo na procesnih in osebnih računalnikih, na laboratorijskih aparatih ter delo s kemikalijami. Glede na to, da so praktično vsi stroji, surovine in barvila iz uvoza, mora poznati tudi strokovno terminologijo v tujem jeziku.
Psihofizične sposobnosti

Za opravljanje dela se zahteva sposobnost logičnega mišljenja in sklepanja, hitro dojemanje, razvit estetski čut, razlikovanje barv in barvnih nians, oster vid in sluh, dober otip in splošna gibčnost telesa. Tega poklica praviloma ne morejo opravljati osebe, ki ne razlikujejo barv. Osebe, ki so alergične na prah, ne morejo delati v predilnici, tkalnici, pletilnici, konfekciji in fizikalnem laboratoriju. Osebe, ki so alergične na razne kemikalije, ne morejo opravljati dela v oplemenitilnici, barvni kuhinji, barvarni, tiskarni, belilnici in v kemijskem laboratoriju.
Interesi

Tekstilni tehnik je zainteresiran za novosti v stroki, spremlja razvoj novih materialov, tehnoloških postopkov, strojev in modnih tendenc. Pomembne osebnostne lastnosti so: komunikativnost, sposobnost jasnega pisnega in ustnega izražanja, organizacijske sposobnosti, urejenost, vestnost in natančnost, odločnost, premišljenost in odgovornost ter ekonomičnost.
Razmere za delo

Delo opravlja v zaprtih, prezračevanih in ogrevanih prostorih. Razmere za delo so odvisne od tehnološkega procesa in od vrste tekstilnih surovin, ki jih predelujejo (bombaž, volna, sintetična in umetna vlakna). Dela sede in/ali stoje, občasno v prisiljenem položaju. Nekatera dela potekajo v pisarni, v vzorčni delavnici, v barvni kuhinji ali laboratoriju, druga večinoma v samem proizvodnem obratu. Delo ni normirano, vendar sam tehnološki proces narekuje hitro in sprotno odzivanje. Razmere za delo so odvisne od konkretnega tehnološkega procesa. Tako je npr. v predilnici prisoten prah oziroma lebdeča vlakna, v tkalnicah sta prisotna tako prah kot ropot, v opleminitilnicah pa vlaga in smrad po kemikalijah. Moteče delovne okoliščine so bistveno manjše, če so obrati opremljeni s sodobnimi stroji in prezračevalnimi napravami.
Nevarnosti

Na splošno velja, da je nevarnost poškodb relativno majhna, seveda pod pogojem, da se tehnik ravna po pravilih za varno delo. Lasje morajo speti, čevlji ne smejo drseti. Možne okvare zdravja: lahko se pojavi alergija na prah, na lebdeča vlakna, na kemikalije in barvila, lahko trpi sluh. Zaščitna sredstva so delovne obleke, obutev in po potrebi naušniki, zaščitna očala in rokavice. V sodobno opremljenih obratih je nevarnost poškodb manjša, ker so praviloma vrteči se deli strojev pokriti. Klimatizacijske in prezračevalne naprave so bolj izpopolnjene, prah se odsesava neposredno s stroja, kjer nastaja.
Druge informacije

SPSŠB Ljubljana, program Ustvarjalec modnih oblačil, Ptujska ulica 6, 1000 Ljubljana

Šolski center Celje, program Ustvarjalec modnih oblačil, Ljubljanska 17, 3000 Celje

Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje (OTGO), Snežniška 5, 1000 Ljubljana
Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube