Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Predelovalec sadja

Kratek opis

Predelovalec sadja v procesu obdelave sadja v zaprtih proizvodnih prostorih pripravlja razne sokove in napitke, marmelade in druge sadne in zelenjavne izdelke.
Kaj delavec običajno dela

Delo predelovalca sadja vključuje:
  • pripravo in urejanje strojev in naprav za predelavo sadja in zelenjave
  • pripravo in predelavo sadja in zelenjave v polizdelke in izdelke
  • pakiranje, embaliranje in skladiščenje osnovnih surovin, polizdelkov in izdelkov.
Nadzoruje kakovost izdelkov in polizdelkov ter skrbi za higiensko neoporečnost izdelkov, za higieno delovnega okolja, strojev, naprav in za osebno higieno. Priprava sadja in zelenjave obsega različna dela: od razvrščanja sadja po kakovosti, velikosti in zrelosti, čiščenja, izločanja neprimernih ali poškodovanih plodov, odstranjevanja tujkov in drugih primesi do razcepljanja plodov, razkoščičenja in pranja. Predelava sadja je raznovrstna. Sadje je mogoče predelati v brezalkoholne in alkoholne pijače, sadne pulpe, kaše, džeme, marmelade ali kompote. Eden od načinov predelave sadja je tudi kandiranje. Vložena zelenjava je lahko pasteriziran ali steriliziran izdelek, sadje pa predelovalec tudi fermentira, zamrzuje ali suši. Naloga predelovalca sadja je tudi vzdrževanje strojev, priprava in upravljanje delovanja strojev ter čiščenje in razkuževanje strojev, opreme in prostorov. Delo predelovalca poteka po v naprej določeni metodologiji. Dela po navodilih in na podlagi tehniško tehnološke dokumentacije.
Delovna področja

Predelovalec sadja v procesu obdelave sadja v zaprtih proizvodnih prostorih pripravlja razne sokove in napitke, marmelade in druge sadne in zelenjavne izdelke.
Delovni pripomočki

Predelovanja sadja poteka s pomočjo parnih in električnih aparatov in naprav, stiskalnic in naprav za razkoščičenje sadja, aromatičnih dodatkov in sadnih sirupov.
Izdelek in storitev

Izdelki predelovalcev sadja so raznovrstni: marmelade, posušeno in kandirano sadje, likerji, napitki, sokovi in sadni sirupi.
Znanja in spretnosti

Predelovalec sadja med šolanjem pridobi splošna znanja o tehnologiji predelave sadja in zelenjave, alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Seznani se s prehranjevalnimi potrebami človeka, značilnostmi posameznih živil ter vlogo in pomenom mikroorganizmov v živilski industriji. V procesu izobraževanja se seznani s higieno živil, spozna njihove hranilne vrednosti in zlasti pomen sadja in zelenjave v prehranjevanju. Seznani se s higiensko tehničnimi zahtevami živil in načinom predelave ter izdelave različnih izdelkov iz njih.
Psihofizične sposobnosti

Delo predelovalca sadja zahteva dobre psihofizične zmogljivosti, dober vonj in vid, predvsem pa okus.
Interesi

Predelovalca sadja zanimajo različne vrste sadnih dreves in sort sadja. Spremlja novosti in izboljšave v proizvodnji sadnih izdelkov in se zavzema za sonaravno gojenje sadnih dreves brez pretirane in potencialno nevarne uporabe kemičnih gnojil in umetnih dodatkov.
Razmere za delo

Delo predelovalca sadja poteka večinoma v zaprtih proizvodnih prostorih, kjer je zaradi strojev in naprav izpostavljen hrupu in vibracijam. Pogosto je zrak onesnažen, prisotne so različne kemijske, organske in aromatične snovi. Delo poteka v izmenah, kar lahko povzroča motnje bioritma. Delo je fizično zahtevno. Dela z rokami in prsti, zahtevana je koordinacija rok in prstov s sočasnim opazovanjem. Pomembno je, da delo opravlja odgovorno in da so izdelki higiensko neoporečni.
Nevarnosti

Pri delu z električnimi in parnimi napravami, ki se uporabljajo v predelavi sadja, mora dosledno izvajati določila o varnem delu. Uporablja predpisano zaščitno opremo: obutev, oblačila in delovne rokavice.
Možnosti zaposlovanja

Trenutno razpisana prosta delovna mesta.
Izobraževanje

Za ta poklic se zahteva srednja poklicna šola živilske usmeritve.
Druge informacije

BIC Ljubljana, Biotehniški Izobraževalni Center, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana

BIC Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo

Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube