Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Točaj

Kratek opis

Točaj streže pijačo gostom v barih in točilnicah ter je odgovoren za delo z denarjem. Spremlja zalogo pijač in pripravi bar preden ga odpre.
Kaj delavec običajno dela

Točaj večinoma streže alkoholne in brezalkoholne pijače. Nekateri bari se specializirajo za koktajle ali posebne vrste pijač, drugi pa strežejo tople pijače, kot sta kava in čaj. V vsakem primeru mora veliko vedeti o pijačah in načinih postrežbe. V mnogih barih so na voljo tudi prigrizki, tako da mora točaj včasih pripraviti sendviče ali solato v kuhinji. V večini primerov to opravi glavni kuhar ali kuhinjski pomočnik. Vzdrževanje čistoče bara pomeni, da mora pobrisati polito pijačo, očistiti mize in pulte, pobirati smeti, prazniti in čistiti pepelnike ter pobirati prazne steklenice. Pivski sodi in druga zaloga so običajno shranjeni v kleteh, kjer je nadzorovana temperatura. Točaj mora hitro zamenjati prazen pivski sod s polnim in začeti v najkrajšem možnem času spet streči. Zlaganje polnih steklenic pijače na police običajno poteka pred odprtjem ali po zaprtju bara. Druge dolžnosti točaja so: razporejanje barskega pohištva, urejanje pulta in priprava menijev. V nekaterih barih potekajo zabavne dejavnosti, kot so kvizi, karaoke in tematske zabave.
Delovna področja

Delovna področja točaja so predvsem manjši lokali in bari, dela pa tudi v hotelu, restavraciji, v gostišču in drugod.
Delovni pripomočki

V večini barov imajo za čiščenje kozarcev in posode posebne pomivalne stroje, vendar mora točaj zlagati posodo v in iz stroja. Pri delu točaj uporablja steklenice in sode s pijačo, aparate za pripravo kave in toplih napitkov, blagajno za pripravo računa in druge gostinske pripomočke.
Izdelek in storitev

Njegova storitev je prijazen pozdrav obiskovalcem, priprava in postrežba naročene pijače ter zahvala za obisk.
Znanja in spretnosti

Točaj streže pijačo gostom v barih in točilnicah. Delo vključuje pripravo pijače in postrežbo prigrizkov, upravljanje z denarjem, prenašanje zabojev s pijačo in prenašanje pivskih sodčkov.
Psihofizične sposobnosti

Zaveda se pomena higiene in osebne čistoče, zna dobro računati in je sposoben dvigovati in prenašati težke predmete. Potrebuje tudi dobro telesno vzdržljivost, ker večino časa dela stoje.
Interesi

Točaj mora biti vesel, prijateljsko razpoložen in sposoben delati z različnimi vrstami ljudi.
Razmere za delo

Razmere za delo so odvisne od vrste in velikosti gostišča, kjer dela. V času gostinske sezone, med počitnicami in poleti, je običajno več obiskovalcev zato je delovni ritem tedaj povišan in včasih se delo podaljša pozno v noč.
Nevarnosti

Namen barov je zagotoviti sproščeno in zabavno preživljanje prostega časa obiskovalcem, kar pomeni, da točaj dela, medtem ko drugi uživajo. Nevarnost pri delu točaja je steklovina, kozarci in steklenice, ki se lahko razbijejo. Pri uporabi grelnih naprav mora biti pozoren, saj sicer lahko pride do opeklin z vročo vodo ali paro.
Možnosti zaposlovanja

Trenutno razpisana prosta delovna mesta.
Izobraževanje

Predvidena izobrazba za točaja je srednja poklicna izobrazba, program natakar in dodatno usposabljanje za pripravo hrane oziroma pijač.
Druge informacije

Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Sorodni poklici

Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube