Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Vinski svetovalec

Kratek opis

Vinski svetovalec svetuje gostom glede izbire in ujemanja vina s hrano. Pri tem sledi načelom svoje stroke in priporoča samo takšna vina, ki se najbolje podajo k posameznim jedem.
Kaj delavec običajno dela

Vinski svetovalec ali sommelier svetuje gostom glede izbire in najbolj ustreznega dopolnjevanja vin z naročeno hrano. Pri tem sledi načelom svoje stroke in priporoča samo takšna vina, ki se najbolje podajo k posameznim jedem. Od gostov prevzema naročila za izbrana vina, ki jih potem tudi pravilno in strokovno postreže - primerno ohlajena in v ustreznih kozarcih. Kreira tudi vinsko ponudbo. Pri tem sestavlja vinske liste ali vinske karte, v katerih predstavlja vina, ali pa izbira vina k različnim menijem za različne priložnosti. Za dobro in raznoliko vinsko ponudbo ustrezna vina tudi nakupuje. Skrbi za zadostno založenost in skladiščenje vin in drugih pijač v kleteh.

Vinski svetovalec ocenjuje kakovost vin, ki tekmujejo na vinskih razstavah. Sodeluje v ocenjevalni komisiji, kjer preskuša vzorce pijač po videzu, vonju in okusu.
Na prireditvah vina predstavlja in prireja vinske pokušine za goste in obiskovalce. Spremlja strokovno literaturo in obiskuje domača in mednarodna strokovna srečanja, kjer izpopolnjuje svoje znanje. Lahko se udeležuje tudi tekmovanj in nastopa v preizkušnjah, kjer ugiba o vrstah vina, ki ga poskuša. Vinski svetovalec lahko sodeluje v oddajah o vinu in kulinariki ali spretnosti priprave in aranžiranja jedi. V svojih nastopih popularizira, zlasti pa priporoča kulturno uživanje vina ter njegovo povezovanje s hrano. Lahko je vključen v izobraževanje ljubiteljev in novih vinskih svetovalcev, na katere prenaša svoje znanje in izkušnje. Objavlja strokovne članke v revijah in piše strokovne knjige. Dejaven je v okviru svojega društva ali sekcije vinskih svetovalcev.
Delovna področja

Vinski svetovalec dela v gostinstvu, v lokalih in restavracijah, zlasti specializiranih in uglednejših. Zaposli se tudi v vinski kleti, vinoteki in na splošno v prodaji vin. Kot predavatelj- inštruktor o vinih predava na tečajih in v šolah.
Delovni pripomočki

Vinski svetovalec dela z različnimi ročnimi pripomočki, kot so: na verižico pripet degustacijski kozarček, razni odpirači, meč za odpiranje zamaškov ter poseben termometer za merjenje temperature vina. Za serviranje vina in drugih pijač uporablja različno velike in oblikovane kozarce, servirni pladenj ali servirni voziček. Dela predvsem z vini pa tudi z žganimi pijačami, mineralnimi vodami, sokovi, čaji in kavami. Dela tudi z vinskimi in sadnimi kisi, bučnim in oljčnim oljem. Dokumentacijo, ki jo uporablja pri delu, sestavljajo: vinski list, vinska karta, registri, evidence in računi o nakupu ali prodaji vina. Uporablja strokovne knjige in revije ter ocenjevalno lestvico za kakovost vin. Pri delu nosi delovno obleko v skladu s predpisanimi gostinskimi standardi oblačenja.
Izdelek in storitev

Vinski svetovalec zagotavlja takšno ponudbo in postrežbo pijač in njihovo povezovanje z jedmi, da so gostje zadovoljni in uživajo v obedu.
Znanja in spretnosti

Vinski svetovalec potrebuje uspešno končane tečaje iz eno-gastronomije, to je skovanka iz pojmov enologija- nauk o predelavi in negi vina ter gastronomija- spretnost, znanje pripravljanja izbranih jedi. S pridobljenimi strokovnimi znanji postane poznavalec vin in drugih pijač, njihovih značilnosti, sestavin in klasifikacij. Podrobno obvlada vse v zvezi s poskušanjem in ocenjevanjem vin. Dobro pozna pravila njihovega kulturnega uživanja in pitja. Veliko ve tudi o lastnostih hrane in pravilih povezovanja vina in hrane. Vina zna pravilno in strokovno servirati. Med šolskimi preskusi testira svoje organoleptične sposobnosti, vid, vonj in okus. Osnov iz svoje stroke se nauči že med poklicnim šolanjem za gostinca, natakarja ali kuharja.
Psihofizične sposobnosti

Vinski svetovalec mora biti telesno spreten. Imeti mora spretne roke, zlasti pri serviranju vina v kozarce. Potrebuje dobro razvit vid, vonj in okus, da lahko preskuša vina in druge pijače. Dobro mora zaznavati razlike v odtenkih, da lahko pravilno prepozna in ocenjuje lastnosti vin in pijač. Imeti mora dober spomin za podatke, naročila in obraze. Ne sme imeti nalezljivih bolezni, kot tudi ne nagnjenosti k prehladnim obolenjem in alergijam. Za delo potrebuje opravljen tečaj iz higienskega minimuma.
Interesi

Vinski svetovalec dela z ljudmi, zato je komunikativen in uglajen, strokovno prepričljiv in samozavesten. Je tudi ustvarjalen, dosleden in natančen. Zanimajo ga novosti s področja stroke in njihova uporaba v praksi. Skrbi za svoj osebni videz in prijeten nastop.
Razmere za delo

Vinski svetovalec dela pretežno v zaprtem prostoru, ob umetni razsvetljavi in ventilaciji, med gosti ali obiskovalci. Kadar je v kleti, je izpostavljen slabšemu zraku in vlagi. Delo opravlja stoje in med hojo, pri čemer največkrat prijema in prenaša steklenice in kozarce. Dela sam ali skupaj s sodelavci natakarji, kuharji in drugimi, podnevi in v večernem času, med prazniki in ob koncu tedna. Lahko ima tudi podaljšan delavnik.
Nevarnosti

Pri delu s steklovino so možni manjši vrezi ali vbodi, kadar odpira steklenice z ostrimi odpirači. Zato mora upoštevati navodila za varno delo.
Možnosti zaposlovanja

Trenutno razpisana prosta delovna mesta.
Izobraževanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor izvaja izobraževanje za vinske svetovalce.
Druge informacije

Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Dimičeva 13, 1504 Ljubljana

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Mladinska ulica 14a, 2000 Maribor

Društvo Sommelier Slovenije, Delpinova ulica 7a, 5000 Nova Gorica

Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Video

Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube