Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Fotograf

Kratek opis

Glede na področje dela ločimo fotografe, ki izdelujejo portrete, komercialne fotografe in fotoreporterje. Fotoreporterji delajo za revije, časnike in druge publikacije.
Kaj delavec običajno dela

Fotograf dobro pozna delovanje in funkcije fotografskih naprav in opreme, saj le tako naredi posnetek, kakršnega želi. S fotografijo nam odkriva dogajanja, ki so trajala le delček sekunde, kot je zmaga atleta na tekmovanju ali pa dogodke, ki so potekali dalj časa, npr. faze sončnega mrka. Glede na področje dela ločimo fotografe, ki izdelujejo portrete, komercialne fotografe in fotoreporterje. Fotoreporterji delajo za revije, časnike in druge publikacije. Spremljajo zanimive dogodke v političnem življenju, na športnem področju in drugod ter iščejo motive, privlačne za širšo javnost. Za njihovo delo je značilno, da se hitro odzivajo na dogajanja. Ob prihodu tujega državnika morajo na primer čim hitreje priti na kraj obiska, posneto fotografijo pa hitro razvijejo in pošljejo v uredništvo.

Komercialni fotograf pripravlja fotografije, ki jih založniki natisnejo kot ilustracije v knjigah, izdela reklamne fotografije ali fotografije za plakate. Na željo naročnika naredi fotografijo zapletenih strojnih elementov ali posnetek najnovejše modne kreacije. Pozna različne tehnike fotografiranja in postopke za nadaljnjo obdelavo, kot je sprememba barvne in prostorske kompozicije slike in kontrastov. Fotograf-portretist izdeluje fotografije za dokumente ali fotografira posebne dogodke, kot je poroka ali rojstni dan. Nekateri fotografi se posvečajo umetniški fotografiji, lahko pa delajo tudi v znanstveno-raziskovalnih ustanovah ali v turizmu (reklamna fotografija).

Posamezne delovne faze v procesu priprave fotografije so: priprava prostora, materialov in tehnične opreme, fotografiranje, razvijanje filmov, izdelava fotografij v klasičnem laboratoriju s kemikalijami ali na tiskalniku, klasično retuširanje fotografij in računalniška obdelava fotografij, kaširanje - lepljenje fotografij na trdo podlago, uokvirjanje in skeniranje fotografij, arhiviranje negativov, pozitivov in računalniških nosilcev podatkov, delo v recepciji fotostudia, prodaja fotografskega materiala in opreme.
Delovna področja

Fotograf lahko dela kot samostojni obrtnik ali kot uslužbenec v podjetju, npr. v fotostudiu za izdelavo fotografij iz filmov, ki jih prinesejo stranke, v fotostudiu za portretno ali za komercialno fotografijo ali v trgovini s fotomaterialom in foto opremo. Lahko je vodja fotolaboratorija, dela v časopisnem podjetju kot snemalec, laborant ali vodja priprave za tisk, pri filmu, v kriminalističnem oddelku za fotografiranje dokazov ali na sodišču in v medicini, kjer so področja dela mikroskopska fotografija, operacije in rentgen.
Delovni pripomočki

Med delovno opremo fotografa sodi:
  • fotoaparat
  • različne vrste objektivov
  • dodatni pribor k fotoaparatu, motor, nastavek za večje število filmov, daljinski sprožilec
  • stojalo, svetlomer, bliskovni pribor
  • akumulatorji, razni filtri, večnamenska prosojna snemalna miza
  • povečevalnik
  • klasična temnica, korito za razvijanje, obarvana svetila
  • sušilne omare za filme, sušilni stroji za foto papirje
  • posebni noži za rezanje fotografij in priprave za shranjevanje fotografij in filmov v mape.
V novejših fotostudiih fotografovo delo spremljajo veliki avtomatizirani stroji za celoten postopek izdelave fotografije- računalniško vodeni tiskalniki ali printerji. Printer tu ne pomeni računalniškega tiskalnika, pač pa avtomatiziran stroj, ki sam razvije, fiksira, posuši in nareže fotografije.Tu so v uporabi zmogljivi razvijalni stroji ter zelo zmogljiv grafični računalnik in visoko ločljivi tiskalnik. Materiali, s katerimi dela, so filmi različnih formatov in različnih vrst negativ, dia, color, črno-beli, infrardeči, film za rentgen, kemikalije: razvijalec, fiksir, ojačevalec idr., foto papir za pozitiv fotografije, raznobarvni kartoni za kaširanje fotografij in paspartuji, lepila, samolepilni materiali, posebne barve za ročno popravilo fotografij, računalniški nosilci podatkov, CD-ROM, disketa, "kasete", papir za tisk ali prosojne folije ter mape in kovčki za shranjevanje fotografij in filmov.
Izdelek in storitev

Fotografov izdelek je v obliki negativ filma, dia filma, izdelana slika na fotografskem papirju ali foliji, natisnjena s tiskalnikom ali nalepljena na trdo podlago in uokvirjena.
Znanja in spretnosti

Fotograf pridobi temeljno strokovno znanje na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Za fotografa ni pomemben le trenutek, ko pritisne na sprožilec fotoaparata. Na snemanju se mora najprej dobro pripraviti, pri čemer gre za izbiro pravega mesta za fotografiranje, opreme, izbiro smeri, moči in vrste svetlobe, nato pa še obdela posneto gradivo. Pri klasičnem postopku v temnici uporablja za razvijanje fotografij kemikalije in papir za razvijanje slik. Za pripravo kemikalij potrebuje tudi znanje kemije. Imeti mora smisel za fino tehniko, spretne prste in sproščen odnos do ljudi. Dobrega fotografa odlikuje čut za estetiko, dobra prostorska predstavljivost, razlikovanje barv in barvnih odtenkov in smisel za skupinsko delo. Poklic je primeren za oba spola, za fotoreporterja je pogosto obvezen vozniški izpit.
Psihofizične sposobnosti

Opravljanje poklica lahko ovirajo: prizadet vid ali slabše razlikovanje barv, alergije ali preobčutljivost za kemikalije, deformacije prstov in rok in strah pred zaprtim in temnim prostorom za laborante.
Interesi

Za fotografa so pomembne lastnosti: natančnost in potrpežljivost, prilagodljivost, inventivnost in komunikativnost. Ima sposobnost ločevanja barv, vizualne predstave, smisel za barvne kombinacije in za kompozicijo slike.
Razmere za delo

Razmere za delo fotografa so odvisne od področja, na katerem dela. Fotoreporter pogosto potuje na kraj dogodka, kjer po navodilih urednika časopisa posname dogodek zanimiv za bralce. Zato je njegov delovni čas raznolik in prilagojen aktualnim dogodkom. Fotografira v zaprtem prostoru ali na prostem. Pretežno dela stoje z manjšim fizičnim naporom. Fotograf, ki dela v fotografskem studiu, ima običajen delovni čas, pogosto dela v izmenah. Pri klasičnem postopku razvijanja fotografij je v stiku s kemikalijami, pri digitalnem pa upravlja in nastavlja računalniško vodene programe za izdelavo fotografij. Komercialni fotograf si običajno sam določa delovni čas, pri čemer precej pozornosti posveti dogovorom z naročniki in izvajalci ali s fotomodeli. Snemalec je včasih izpostavljen slabemu vremenu, laborant pa dela pri slabi svetlobi ali v temi.
Nevarnosti

Izpostavljenost hlapom strupenih kemikalij je navadno kratkotrajna. S predpisano uporabo zaščitnih sredstev se fotograf v temnici lahko izogne poškodbam. Za fotoreporterja lahko pomeni nevarnost delo na višini, v množici ljudi in drugod.
Možnosti zaposlovanja

Trenutno razpisana prosta delovna mesta.
Izobraževanje

Fotograf pridobi temeljno strokovno znanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.
Druge informacije

Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana
Višja strokovna šola, Šolski center Srečka Kosovela, Sežana
Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Video

Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube