Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Opis poklica

Športnik

Kratek opis

Poklicni ali profesionalni športnik nastopa na različnih tekmovanjih pogosto pred množico gledalcev. Med poklicne športe sodijo: nogomet, košarka, rokomet, tenis, smučanje in drugi.
Kaj delavec običajno dela

Poklicni športnik večino časa nameni treniranju svojega športa. Trening športne panoge povezuje s treningom za telesno pripravljenost, saj to izboljša njegov nastop. Večina poklicnih športnikov ima trenerje, ki jih učijo novih spretnosti, pomagajo pri izboljšavi zmogljivosti in jih motivirajo. V ekipnih športih trenira skupaj z drugimi člani ekipe. Sodeluje tudi z zdravstvenimi strokovnjaki, na primer s fizioterapevti. Tako ohrani optimalno telesno pripravljenost in dobi ustrezno oskrbo v primeru poškodbe. Pogosto mora upoštevati nasvete glede prehrane in življenjskega sloga. Trening športne panoge in trening za telesno pripravljenost pripravljata športnika na udeležbo na tekmovanjih. Tekme so lahko posamezne ali pa več tekem sestavlja prvenstvo. Zmagovalec v nekaj dnevih ali tednih nastopi na več tekmah.

Po koncu tekmovanj se športnik spočije in regenerira, potem pa zopet začne s treningom. Vrhunski športniki imajo pogosto sponzorje: podjetja jim plačujejo v zameno za promocijo njihovih izdelkov. Pri tem se je včasih potrebno dogovarjati s podjetjem. To največkrat opravi menedžer, ki skrbi za športnikove interese. Uspešen športnik nastopi v tudi reklamah in na fotografijah ter opravlja intervjuje za radio in televizijo.
Delovna področja

Področja športa zajemajo: individualne (npr. plavalec, judoist), moštvene (npr. nogometaš, hokejist) in alternativne panoge (npr. rolkar). Športnike lahko razvrstimo tudi na rekreativne, polprofesionalne in profesionalne ali poklicne športnike.
Delovni pripomočki

Športni pripomočki so raznoliki. V atletiki športnik uporablja disk, kopje ali kladivo, pri hokeju drsalke in hokejsko opremo ter plošček. Pri večini športov se uporablja oprema za izboljšanje fizične vzdržljivosti, fitnes naprave, uteži in podobno.
Izdelek in storitev

Vrhunska pripravljenost in osvojitev lovorike prvaka v nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih je želeni cilj profesionalnega športnika.
Znanja in spretnosti

Bistvenega pomena je nadarjenost za določen šport, saj je konkurenca velika. Poklicni športnik je predan doseganju uspeha. Urnik treningov je dolg in utrudljiv in večina poklicnih športnikov ima le malo družabnega življenja. Včasih tudi najboljši športnik pri nastopu ne uporabi vseh svojih zmožnosti in na tekmovanju ne uspe. Zato potrebuje veliko samozavesti, da vztraja na športni poti.
Psihofizične sposobnosti

Vrhunska psihofizična pripravljenost za tekmovanja in nastope ima za posledico tudi pogoste zdravstvene poškodbe in okvare. Zaradi dolgotrajnih naporov je npr. pogosta športna poškodba zdrs hrbteničnega vretenca.
Interesi

Športnikov interes je doseči čim boljši rezultat na tekmovanju. Danes profesionalni šport postaja vse bolj panoga, ki jo poganjajo mediji in reklame.
Razmere za delo

Trening poteka običajno na prostem, za veliko športov tudi v vseh vremenskih razmerah. Urnik vadbe lahko zahteva zgodnje vstajanje sedem dni na teden. Število potovanj na tekmovanja je odvisno od športa, a običajno je potovanj veliko. Pri nekaterih športih, na primer pri tenisu, športnik potuje skoraj vse leto od tekmovanja do tekmovanja.
Nevarnosti

Na športnika preži veliko nevarnosti. Še posebej kadar je preutrujen za optimalen nastop ali kadar npr. nasprotnik uporablja nedovoljene prijeme. Poseben problem je uporaba nedovoljenih poživil, katerih učinki še niso raziskani.
Možnosti zaposlovanja

V športni areni so profesionalni športniki z izjemno visokimi dohodki, ki jih prinašajo najboljše uvrstitve na svetovnih tekmovanjih. Veliko več je tistih, ki jim zaslužek sproti skopni in imajo povprečne prihodke. Mnogi se po končanem obdobju aktivnih nastopov odločijo za delo trenerja v panogi, ki jo najbolj obvladajo.
Izobraževanje

Za športnika je pomembno odlično obvladovanje športne panoge, ki jo trenira. Kdor želi po končani športni karieri svoje znanje in izkušnje posredovati mladim, običajno konča študij na Fakulteti za šport.
Druge informacije

SPOT, Slovenska poslovna točka, Poklicni športnik

Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Video

Kakšne so možnosti zaposlitve?

Preverite položaj poklica na trgu dela v Sloveniji: koliko je trenutno prostih delovnih mest, kakšne možnosti zaposlovanja ponuja izbrani poklic in s katerimi nazivi izobrazbe je ta poklic mogoče opravljati.

Podrobnejši podatki o možnostih zaposlovanja v izbranem poklicu

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube