Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Začasno denarno nadomestilo

Začasno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v obdobju začasnih ukrepov med epidemijo

Spremembe in dopolnitve Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic (Uradni list RS, 61/2020) so začele veljati 1. 5. 2020.
 

Koliko znaša nadomestilo?

Začasno denarno nadomestilo plače je namenjeno premostitvi težkega gmotnega položaja zaradi izgube zaposlitve v času epidemije koronavirusa, če niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela.

Začasno denarno nadomestilo plače se vam prizna v mesečnem znesku 513,64 EUR (bruto), od prvega dne brezposelnosti za obdobje trajanja začasnih ukrepov, najkasneje do 31. 5. 2020. V obdobju, za katerega je priznano, ste vključeni v obvezna socialna zavarovanja, enako kot prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost. 
 

Kdo je upravičen do začasnega nadomestila?

Začasno denarno nadomestilo plače lahko uveljavljate, če izpolnjujete naslednje pogoje ...

 • Vaša brezposelnost se je začela 13. 3. 2020 ali kasneje, ker vam je bila odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali ker se je iztekel čas, za katerega ste imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.
 • Pred 13. 3. 2020 ste bili na podlagi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Republiki Sloveniji, pri čemer niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela. 
 • Pri nas ste prijavljeni v evidenci brezposelnih oziroma se prijavljate v omenjeno evidenco hkrati z uveljavljanjem pravice do začasnega denarnega nadomestila. Prijavite se potem, ko niste več v delovnem razmerju. >> Preberite več: Kdo se lahko prijavi v evidenco brezposelnih? 
   

Pomembno!

Začasnega denarnega nadomestila plače ne morete uveljavljati, če ste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela. >> Preverite: Ali izpolnjujete pogoje za denarno nadomestilo za brezposelnost?
 

Kako uveljavljate začasno nadomestilo?

Začasno denarno nadomestilo uveljavljate z vlogo, ki nam jo predložite v obdobju trajanja začasnih ukrepov, najkasneje do 31. 5. 2020. Obvezno priložite kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Začasnega denarnega nadomestila ne morete uveljavljati pred prijavo v evidenco brezposelnih. V omenjeno evidenco se lahko najhitreje prijavite prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja. Pred tem vas ne moremo prijaviti v evidenco brezposelnih, ker ste še zaposleni.

Če nam vlogo za začasno denarno nadomestilo oddate predčasno, še pred prijavo v evidenco brezposelnih, bomo vlogo šteli za predloženo z dnem vaše prijave v evidenco brezposelnih.

Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate tudi sočasno z vlogo za prijavo v evidenco brezposelnih. >> Preberite več: Kako se prijavite v evidenco brezposelnih?
 

Vlogo za začasno denarno nadomestilo dobite:

Vlogo za začasno denarno nadomestilo oddate najkasneje do 31. 5. 2020:

 • Po elektronski pošti (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na naslov glavne pisarne naše Centralne službe: gpzrsz@ess.gov.si.

  Obrazec mora biti v celoti izpolnjen, podpisan in poskeniran, skupaj s podpisano in poskenirano prilogo (kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas).
   
 • Po navadni pošti na naslov naše Centralne službe: Zavod RS za zaposlovanje, Centralna služba, Rožna dolina, Cesta IX/6, 1000 LJUBLJANA.

  Obrazec mora biti v celoti izpolnjen in podpisan, skupaj s podpisano prilogo (kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas).
   
 • V poštni nabiralnik (predalčnik) pred območno službo, pri kateri ste prijavljeni ali se želite prijaviti kot brezposelni. 

  Obrazec mora biti v celoti izpolnjen in podpisan, skupaj s podpisano prilogo (kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas).
   

Odločanje o nadomestilu in vročanje dokumentov

O začasnem denarnem nadomestilu odločamo z izdajo odločbe po Zakonu o splošnem upravnem postopku. 

Odločbo vam vročimo z dostavo v vaš hišni predalčnik (poštni nabiralnik) po zakonu o poštnih storitvah. Vročitev je opravljena 15. dan od dneva odpreme, ki je označen na odločbi.

Če odločbe ne prejmete v svoj hišni predalčnik (poštni nabiralnik) in nam to sporočite v 1 mesecu po odpremi odločbe, je domneva vročitve odpravljena. Takrat vročitev izvedemo po Zakonu o splošnem upravnem postopku.
 

Izplačilo nadomestila

Prvo izplačilo začasnega denarnega nadomestila bo predvidoma 15. 6. 2020. 

Izplačilo izvedemo na podlagi izdane odločbe o priznanju pravice do začasnega denarnega nadomestila plače zaradi izgube zaposlitve. 
 

Kako se izogniti doplačilu dohodnine na letni ravni? 

Pri izračunu akontacije dohodnine od denarnih nadomestil je upoštevana splošna olajšava, ki je odvisna od višine dohodka (pri nižjih dohodkih je upoštevana višja splošna olajšava).

Če v posameznem letu poleg denarnega nadomestila prejemate tudi druge (višje) dohodke, lahko na letni ravni plačate relativno visok poračun (doplačilo dohodnine).

Če želite, da pri letni odmeri ne bi prišlo do poračuna dohodnine oziroma vsaj ne do visokih zneskov doplačil, se lahko že ob uveljavljanju pravice do denarnega nadomestila odločite za nižjo splošno olajšavo ob mesečnem izplačilu. To ustrezno označite v obrazcu za uveljavljanje denarnega nadomestila oziroma to sporočite nam na zavod za zaposlovanje, kjer izplačujemo denarno nadomestilo.

Za podrobnejše informacije se obrnete na FURS.
 

Ureditev obveznega zdravstvenega zavarovanja

Za obdobje prejemanja začasnega denarnega nadomestila vas bomo prijavili v obvezno zdravstveno zavarovanje, in sicer z dnem, ko vam bomo z odločbo priznali pravico do denarnega nadomestila. >> Preverite: Kako si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje do izdaje odločbe?

Evropski socialni sklad


Začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v obdobju začasnih ukrepov financirata:

 • Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80%),
 • Republika Slovenija iz slovenskega proračuna (20 %) – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Preberite več o kohezijski politiki EU v Sloveniji: www.eu-skladi.si.


Evropski socialni sklad v Sloveniji

Tuji državljani


Ste državljan države, ki ni članica EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarske konfederacije?
 

Začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v Sloveniji lahko uveljavljate do 31.5.2020:

 • če ste zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas postali brezposelni 13. 3. 2020 ali kasneje,
 • če ste bili pred 13. 3. 2020 na podlagi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Republiki Sloveniji,
 • če izpolnjujete pogoje za prijavo v evidenco brezposelnih pri slovenskem Zavodu, pri čemer niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela.

Preberite več:

Skip Navigation LinksDomovIskalci zaposlitveDenarno nadomestiloZačasno denarno nadomestilo

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube