Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Pripravite se na iskanje zaposlitve v Evropi po prenehanju pandemije

Načrtujete iskanje zaposlitve v drugi državi EU? Zdaj je pravi čas, da se na to temeljito pripravite in izboljšate svojo zaposljivost. Kar pridobite, boste lahko s pridom uporabili po prenehanju pandemije, ko se bo življenje začelo vračati v ustaljene tirnice.

1. Raziščite različna orodja, ki omogočajo spletno komunikacijo in vam pomagajo pri ohranjanju ali dvigu zaposljivosti.

 • Razmislite in načrtujte, kako lahko izboljšate svojo socialno mrežo na spletu. Naredite korak naprej in vzpostavite stik s potencialnimi delodajalci, partnerji in širite mrežo na kariernem področju. Ustvarite oziroma nadgradite svoj profil LinkedIn. Kljub sedanjim razmeram na trgu dela usmerite svoje razmišljanje in aktivnosti v prihodnost. Morda se vam bo vaša proaktivnost in usmerjenost k rešitvam že kmalu obrestovala.
 • Spletni razgovori za zaposlitev so in bodo vse bolj pomemben del zaposlitvenega procesa. Na spletni zaposlitveni razgovor se dobro pripravite. Posvetite pozornost prostoru, svoji urejenosti, tehnični brezhibnosti, ne pozabite tudi na pogled v kamero itd. Poglejte nekaj nasvetov (v angleškem jeziku), kako izboljšate video intervju po Skypu.
 • Orodij za spletne pogovore na tržišču je veliko, izpostavljamo le nekatera: Zoom, Skype, Google Hangouts, Viber, Messenger, WhatsApp ipd.
 • Zelo pomembno je, da v času izolacije ohranjate stike s prijatelji, družinskimi člani, sodelavci po telefonu in spletu.
   

2. Kdaj ste nazadnje posodobili svoj življenjepis? Že dlje časa uporabljate isti format, pa ni želenega rezultata? Prevetrite in obnovite svoj življenjepis.

 • EURES – Evropski portal za zaposlitveno mobilnost vam omogoča, da ustvarite življenjepis v več jezikovnih različicah in sami določite, katere rubrike bodo vidne evropskim delodajalcem.
 • EOJD – Platforma, kjer se odvijajo evropski spletni zaposlitveni sejmi. Ponujajo prosta delovna mesta, praktične informacije delodajalcev, svetovalcev EURES in drugih strokovnjakov. Preverite prihajajoče prireditve, opravite registracijo, naložite svoj življenjepis in sodelujte.
 • Europass – Europass življenjepis je evropsko dogovorjena oblika za sistematično in celovito osebno predstavitev v Sloveniji in Evropi. Dostopen je v 28 evropskih jezikih in 36 evropskih državah. V kratkem bo na voljo nov portal Europass.
 • Ste že razmišljali o pripravi video življenjepisa? Priprava na video življenjepis je v marsičem podobna pripravi na video zaposlitveni razgovor. Video življenjepis omogoča delodajalcu boljši vpogled v vašo osebnost, komunikacijske spretnosti, kreativnost itd. Upoštevati pa morate določena pravila: video življenjepis ne sme biti daljši od treh minut, dobro premislite vsebino in se osredotočite na zahteve delovnega mesta in potrebe delodajalca.
 • Če se odločite za pripravo mednarodnega življenjepisa, se lahko za mnenje ali komentar obrnete tudi na svetovalce EURES. Posredujete svoj življenjepis na: eures@ess.gov.si.
   

3. Spoznajte različna spletna orodja za razvoj kompetenc.

 • Orodij na tržišču je ogromno, določena ponujajo tudi brezplačne vsebine. Izpostavljamo le nekatera: Skillshare, Coursera, Teachable, Udemy, Futurelearn.
   

4. Posvetite se razvoju svoje blagovne znamke.

 • Preverite svojo digitalno prisotnost.
 • Kot iskalci zaposlitve posodobite profile na socialnih omrežjih in bodite aktivni. Delite vsebine in napišite objave ali bloge o svojem področju dela.
   

5. Navežite stik z nami.

 • Svoja vprašanja s področja zaposlovanja in dela v Evropi in storitev omrežja EURES lahko pošljete na elektronski naslov: eures@ess.gov.si.
 • Pravna vprašanja glede pravic delavcev v EU naslovite na elektronski naslov: pravneinfo.eudelavci@ess.gov.si.
   

6. Upoštevajte navodila, priporočila in zakonodajo glede zajezitve širjenja okužbe. Ostanite zdravi!


Stay home!
 

Skip Navigation LinksDomovEURESSlovenski EURESDogodki EURESPripravite se na iskanje zaposlitve v Evropi po prenehanju pandemije

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube