Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije po 47 letih članstva

Sporazum o izstopu določa prehodno obdobje vsaj do 31. decembra 2020, v katerem bo Združeno kraljestvo še naprej član enotnega trga in carinske unije.

Izstopu sledi 11-mesečno prehodno obdobje. V tem obdobju bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. 

Do konca prehodnega obdobja, ki ga je mogoče enkrat podaljšati za eno ali dve leti, torej najdlje do konca leta 2022, se za državljane in podjetja tako v EU kot v Združenem kraljestvu ne bo še nič spremenilo. 

Vsaj do konca leta za krajša potovanja v Veliko Britanijo ne boste potrebovali vizuma. Zadostovala vam bosta osebna izkaznica ali potni list. Še naprej bo veljala tudi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Državljani EU, ki živite v Združenem kraljestvu, in vaši družinski člani si boste morali urediti pridobitev novega imigracijskega statusa v Združenem kraljestvu v tako imenovani nastanitveni shemi (settlement scheme) najkasneje do 30.6.2021.

Za pridobitev ustreznega statusa je potrebno v Združenem kraljestvu prebivati pet let. Vendar tisti, ki še ne boste živeli v Združenem kraljestvu pet let, boste imeli status tako imenovane predhodne nastanitve in boste lahko zaprosili za status stalnega prebivališča, ko dosežete pet let zakonitega bivanja.

Državljani članic EU, ki boste prišli v Veliko Britanijo med prehodnim obdobjem, boste imeli enake pravice kot tisti, ki so prišli pred brexitom. Pravico prebivanja do petih let imate tisti, ki delate ali imate zadostna finančna sredstva in zdravstveno zavarovanje, pravico do stalnega prebivališča pa tisti, ki ste v državi zakonito prebivali pet let.

Pravice ohranite tudi delavci in samozaposleni. Še naprej bodo priznane vaše poklicne kvalifikacije, pravica do pomoči za zaposlovanje pod enakimi pogoji, kot veljajo za državljane države gostiteljice, pravica do enake obravnave v zvezi s pogoji iz zaposlovanja in dela, pravice do socialnih in davčnih ugodnosti, kolektivnih pravic ter pravice otrok do dostopa do izobraževanja. Upravičenci boste obdržali svojo pravico do zdravstvenega varstva, pokojnin in drugih socialnovarstvenih prejemkov.

S 1.2.2020 tudi ne bo sprememb pri trgovanju med Združenim kraljestvom in EU, saj to ostaja del carinske unije in enotnega trga.

Vsa pravila glede potovanj, zaposlovanja, bivanja in poslovanja tako za posameznike kot gospodarske subjekte, ki bodo urejala tudi področja pretoka blaga, storitev, kapitala delovne sile, pravic državljanov, vizumske politike, logistike, carinskih in drugih postopkov ter osebnih podatkov, pa bo uredil sporazum o prihodnjem partnerstvu.


Poglejte si dodatne informacije: 

Brexit. Od 31.1.2020 Združeno kraljestvo ni več članica  Evropske unije. Vsaj do konca leta 2020 še vedno velja prehodno obdobje.

Skip Navigation LinksDomovEURESSlovenski EURESDogodki EURESIzstop Združenega kraljestva iz Evropske unije po 47 letih članstva

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube