Preskoči do navigacije

Preskoči do vsebine

Izjava o dostopnosti

Ta izjava se nanaša na:

 

Stopnja skladnosti

Spletna in mobilna stran Zavoda, spletni portal za iskalce zaposlitve in spletno mesto eSvetovanje so delno skladni z ZDSMA zaradi izjem, navedenih po naslovom Slabše dostopna vsebina.

 

Slabše dostopna vsebina

Spletna in mobilna stran

Sedanja spletna stran Zavoda RS za zaposlovanje je bila vzpostavljena leta 2009 in odtlej ni bila deležna temeljitejše prenove predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Posamezne elemente dostopnosti smo lahko izboljšali in jih prilagodili določilom ZDSMA v skladu z možnostmi. Nekatere spletne vsebine pa trenutno ne morejo izpolnjevati vseh zahtev glede dostopnosti. Njihovo dokončno prilagajanje zahtevam bi bilo, predvsem z vidika starosti spletne strani, nesmotrno v smislu nesorazmernega bremena tudi v finančnem pogledu.

Na Zavodu pripravljamo celovito prenovo spletišča, v okviru katere načrtujemo vzpostavitev povsem nove spletne strani z odzivnim oblikovanjem (prilagajanjem postavitve vsebin ločljivosti zaslona) in upoštevanjem zahtev glede dostopnosti na podlagi ZDSMA tudi za vse tiste vsebine, ki so začasno slabše dostopne.

Mobilna spletna stran Zavoda RS za zaposlovanje je bila vzpostavljena leta 2014 in od takrat ravno tako ni doživela temeljitejše prenove iz finančnih razlogov. Ker bo s celovito prenovo spletišča predvidoma integrirana v enotno spletno stran Zavoda z odzivnim oblikovanjem, smo posamezne elemente z izboljšanjem njihove dostopnosti približali določilom ZDSMA. Ocenjujemo, da bi bilo v sedanjih okoliščinah nesmiselno in nesmotrno popolno prilagajanje začasno slabše dostopnih mobilnih vsebin, saj bi v luči načrtovanih rešitev predstavljalo nesorazmerno breme še posebej na finančnem področju. 

Iz navedenih razlogov naslednje spletne vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti: 

 • IZA – Interaktivna Zavodska Asistentka (pomoč pri iskanju in dostopanju do spletnih vsebin), 
 • možnost izbiranja barvne sheme,
 • možnost izbiranja velikosti in vrste pisave,
 • skenirani dokumenti v obliki PDF,
 • obsežnejši tabelarni prikazi,
 • razdelek Povezave na naslovnici,
 • filmi s slovenskim znakovnim jezikom, zvokom in podnapisi za poslovne subjekte.

Spletni portal za iskalce zaposlitve

Portal PoiščiDelo.si je spletna aplikacija za določene storitve, ki jih brezposelne osebe in iskalci zaposlitve opravljajo pri Zavodu RS za zaposlovanje. Skrbnik portala je Zavod.

Spletni portal za iskalce zaposlitve je bil vzpostavljen leta 2010 in odtlej ni bil deležen temeljitejše prenove predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Posamezne elemente dostopnosti bomo izboljšali in jih prilagodili določilom ZDSMA v skladu z možnostmi. Nekatere spletne vsebine pa trenutno ne morejo izpolnjevati vseh zahtev glede dostopnosti. Njihovo dokončno prilagajanje zahtevam bi bilo, predvsem z vidika starosti portala, nesmotrno v smislu nesorazmernega bremena tudi v finančnem pogledu.

Na Zavodu pripravljamo celovito prenovo elektronskih storitev za iskalce zaposlitve, v okviru katere načrtujemo vzpostavitev povsem novega portala za iskalce zaposlitve z odzivnim oblikovanjem in upoštevanjem zahtev glede dostopnosti na podlagi ZDSMA tudi za vse tiste vsebine, ki so začasno slabše dostopne. 

Iz navedenih razlogov naslednje spletne vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti:

 • možnost izbiranja barvne sheme in vrste pisave,
 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebin ločljivosti zaslona).

Spletno mesto eSvetovanje

Spletna aplikacija eSvetovanje Zavoda RS za zaposlovanje je bila izdelana leta 2008 in prenovljena leta 2012.

Na podlagi izvedene samoocene dostopnosti spletnega mesta smo prepoznali nekatere izjeme, ki ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti:

 • Kljub poenostavitvi vsebinske strukture in skrajšanju besedil so slednja še vedno zahtevna in dolga, ni poenostavjlenih vsebin, pri čemer čas za branje ni omejen.
 • Kontrast med besedilom in ozadjem je slabši v tabelarnih prikazih.
 • Upravljanje preko tipkovnice ni možno.
 • Manjkajo opisi slik (alternativni teksti), ki pa jih v aplikaciji ni veliko.
 • Opozorila na napake pri vnašanju odgovorov v vprašalnikih so izključno v obliki barvne informacije.  

Odprava neskladij v tem času ni bila možna iz tehničnih razlogov glede na starost aplikacije. 

Ker bo s celovito prenovo spletišča aplikacija predvidoma integrirana v enotno spletno stran Zavoda z odzivnim oblikovanjem, bi bilo popolno prilagajanje začasno slabše dostopnih vsebin povsem nesmotrno, saj bi predstavljalo nesorazmerno breme še posebej z vidika potrebnih finančnih, kadrovskih in drugih vložkov.

 

Dostopne alternative

Spletna in mobilna stran

Za informacije, dostopne na spletni in mobilni strani Zavoda, tudi slabše dostopne informacije, smo uporabnikom na voljo:

 • Kontaktni center – ob delovnikih na brezplačni telefonski številki 080 20 55 ali na elektronskem naslovu kontaktni.center@ess.gov.si,
 • osebno v naših poslovnih prostorih – po predhodnem dogovoru v času uradnih ur (ponedeljek in torek, 8.00–12.00 in 13.00–15.00, sreda, 8.00–12.00 in 13.00–17.00 ter petek, 8.00–13.00).

Spletni portal za iskalce zaposlitve

Za opravljanje storitev, dostopnih na spletnem portalu PoiščiDelo.si, tudi slabše dostopnih storitev, smo uporabnikom na voljo:

 • Kontaktni center – ob delovnikih na brezplačni telefonski številki 080 20 55 ali na elektronskem naslovu kontaktni.center@ess.gov.si,
 • osebno v naših poslovnih prostorih – po predhodnem dogovoru v času uradnih ur (ponedeljek in torek, 8.00–12.00 in 13.00–15.00, sreda, 8.00–12.00 in 13.00–17.00 ter petek, 8.00–13.00),
 • spletna stran www.ess.gov.si.

Spletno mesto eSvetovanje

Za informacije in vprašalnike, dostopne na spletnem mestu eSvetovanje, tudi slabše dostopne vsebine, smo uporabnikom na voljo:

 • Kontaktni center – ob delovnikih na brezplačni telefonski številki 080 20 55 ali na elektronskem naslovu kontaktni.center@ess.gov.si,
 • osebno v naših Kariernih središčih – po predhodnem dogovoru v času uradnih ur (ponedeljek in torek, 8.00–12.00 in 13.00–15.00, sreda, 8.00–12.00 in 13.00–17.00 ter petek, 8.00–13.00).

 

Povratne in kontaktne informacije

Obvestila o primerih neskladnosti z zahtevami glede dostopnosti, prošnje za informacije glede vsebine, ki ne sodi na področje uporabe ZDSMA, in prošnje za posredovanje slabše dostopnih informacij (navedenih po naslovom Slabše dostopna vsebina) sprejemamo na področju odnosov z javnostmi na elektronskem naslovu soj.zrsz@ess.gov.si.

Na obvestilo ali prošnjo bomo odgovorili v 8 dneh. Če glede na prejete zahteve v obvestilu ali prošnji ne bomo mogli odgovoriti v navedenem roku, vam bomo sporočili, kdaj bomo lahko zagotovili odgovor in kateri so razlogi za zakasnitev.

 

Izvršilni postopek

Nadzor nad izpolnjevanjem zahtev glede spletne dostopnosti, izdelane ocene nesorazmernega bremena, objave izjave o dostopnosti in zagotavljanjem mehanizma za povratne informacije, skupaj z odgovarjanjem uporabnikom po določilih ZDSMA, izvajajo inšpektorji Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost pri Ministrstvu za javno upravo.

Kontaktni podatki pristojnega nadzornega organa, na katerega uporabniki lahko naslovijo prijavo o nezadovoljivih odgovorih na svoje obvestilo ali prošnjo:

Ministrstvo za javno upravo,
Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost,
Tržaška cesta 21,
1000 Ljubljana.

Telefon: (01) 478 47 78
Elektronski naslov: gp.uiv@gov.si
Spletna stran: www.uiv.gov.si

 

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 18. 9. 2020 po metodologiji samoocene. Nazadnje je bila pregledana in dopolnjena 14. 10. 2020.

Skip Navigation LinksDomovDostopnost

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube