Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Povračilo nadomestila za skrajšani delovni čas


Oddaja zahtevka za izplačilo

Delodajalci s pozitivnimi sklepi lahko od 10. dne v vsakem mesecu za pretekli mesec oddate zahtevek za povračilo nadomestila plače.

Predložite zahtevek na portalu za delodajalce

 


Uveljavljanje povračila

Od 1. 7. 2021 do 30. 9. 2021

Oddaja vloge za uveljavljanje povračila ni več možna.

Delno povračilo nadomestila plače zaradi skrajšanega polnega delovnega časa ste lahko uveljavljali za zaposlene, s katerimi imate sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas in ste jim zagotavljali delo vsaj za polovični delovni čas. 

To pomeni, da ste zaposlenemu odredili delo s skrajšanim delovnim časom, ob hkratni delni napotitvi na začasno čakanje na delo (v obsegu od 5 do 20 ur na teden).

Delo s skrajšanim delovnim časom ste lahko odredili v obdobju od 1. 7. 2021 do 30. 9. 2021.

Povračilo izplačanega nadomestila plače uveljavljate za tisti del delovnega časa, za katerega ste zaposlenega napotili na začasno čakanje na delo (ko zaposleni ni delal v obsegu do polnega delovnega časa). 

Z izdajo pozitivnega sklepa za obravnavano vlogo je nastala tudi vaša zakonska obveznost, da ste nas predhodno obvestili o morebitnem vpoklicu zaposlenih nazaj na delo s polnim delovnim časom. 

 


Višina povračila

Višina nadomestila plače znaša toliko kot pri začasni nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga (80 % osnove po Zakonu o delovnih razmerjih). 

Zaposlenemu ste izplačali nadomestilo plače za tisti del delovnega časa, za katerega ste ga napotili na začasno čakanje na delo (v obsegu od 5 do 20 ur na teden).

Povrnemo vam 80 % izplačanega nadomestila plače. Povračilo vključuje nadomestilo plače z vsemi davki in prispevki delodajalca (bruto II).

Povračilo nadomestila ne sme presegati polovice povprečne mesečne plače v RS v letu 2020 (ne sme biti višje od 928,10 EUR na mesec). 

 


Zakonodaja

Podlaga za uveljavljanje povračila je Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije (ZIUPGT/PKP-9, Uradni list RS, 112/2021), ki je začel veljati 14. 7. 2021.

 


Dodatne informacije

Konkretna vprašanja glede izplačil, vračil:

  • Pri tem navedite naziv svojega podjetja ali matično številko in številko zadeve, na katero se nanaša vaše vprašanje. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čim prej, najkasneje v 3 delovnih dneh.
     

Vsebinske informacije o ukrepih: 

Skip Navigation LinksDomovDelodajalciFinančne spodbude ZaposlovanjePovračilo Skrajšani delovni čas

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube